понеділок, 11 вересня 2023 р.

Ми допомагаємо не волонтерам, а захисникам, які рятують Україну

Сьогодні хочу познайомити вас із лідерами громадської організації "Об’єднання Наш Рух", члени якої в перший день широкомасштабного вторгнення московії швидко переорієнтували громадсько-політичну діяльність на воєнні рейки.



ГО є опозиційною силою, тому волонтерство "Нашого Руху" в реаліях нинішнього режиму медійно замовчується. Влада і чиновники не зацікавлені в позитивній інформації про сотні волонтерських організацій, щоб, не приведи Господи, їхня тінь на пала на кишенькових, придворних "елітних волонтерів", на славу яких працює бюджетний телемарафон та інші медіа ресурси олігархів.

Разом із головою "Нашого Руху" Зіновієм Гузаром та організатором процесу створення ГО Сергієм Притулою (не той, що вар’ят) та іншими активістами спробуємо пробити провалля штучної інформаційної блокади:

- Ваша організація добре відома ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Тоді «Наш Рух» асоціювався, як проукраїнська інтелектуальна і політична сила. Члени Об’єднання приймали участь в багатьох заходах, в т.ч. в мітингах та пікетах.
Часи змінились, і діяльність ГО переорієнтувалась. Хтось на фронті, хтось допомагає армії. З чого починалось ваше волонтерство?


С.П. – З початку широкомасштабного нападу ми збирали донати на ГО, які важко швидко використовувати на нагальні потреби, бо ГО - юридична особа, оплата тільки безготівкою, обов'язкові акти передачі, що досить важко робити під час воєнного стану. Система забюрократизована. Потреба на нулі, а Запити і Акти в штабі, хто буде мотатися туди-сюди?
З червня минулого року довелось зареєструватися волонтером і почали збирати кошти на одну приватну особу-волонтера. Я розумію, що маю ризики перед податковою, але в такий спосіб можемо оперативно закривати потреби наших бійців на фронті.

- Будь-яка допомога має кінцевого адресата. Ви допомагаєте конкретному підрозділу, роті, батальйону, чи шукаєте бійців за напрямками їх перебування на фронті? Як будується робота у пошуку частин та речей, на які військові потребують?

З.Г. - Допомагати військовим, як громадська організація, ми почали відразу з початку підлої масштабної агресії рф. В Старичах на полігоні формувалась 65 ОМБ, одним з ротних був син нашого приятеля Роман, от його ротою ми спочатку і опікувались. Від харчів, зокрема і з Львівської Волонтерської Кухні, до бензопил, лопат, дощок, пателень і баняків, генераторів, зварки і арматури для обрешіткування БМП, бусика...
Все проплачували з коштів ГО. А далі підключились до допомоги іншим захисникам, зокрема Іноземному легіону... Сергій Ряднина, котрий "не той Притула" зареєструвався в Податковій і стали активно збирати на потреби кошти через соцмережі, передовсім твітер...



- Напевно, у кожного з членів "Нашого Руху" своя історія. Чи можна про людей докладніше…


С.П. – Робота волонтера починається через запит підрозділу, тут ми на контакті в 80% випадків, інші приходять від наших членів ГО через соцмережі, потім пошук необхідного, тут вже допомагають всі, іноді за порадами звертаємося до загалу. Потім оплата, отримання, формування вантажу і відправка.

Більшу частину формуємо у Львові, іноді замовляємо відправку від продавця або відправляємо великою вантажівкою, ще й чіпляємо причепом відремонтовану техніку. Дуже активно у Львові допомагає батько військового з 65-ї бригади, його брат, чий син теж на фронті, їхня родина, моя родина. Член Нашого Руху Віктор Лябах в Білій Церкві великий пласт роботи бере на себе, його син служить в Другому інтернаціональному Легіоні, який теж під нашою опікою.

З.Г. - Тепер ми не шукаємо потреб, нас закидають потребами! Зрештою багато матеріалу про нашу допомогу фронту є на нашій сторінці у Fb і Твітері. Ряднина зараз тягне основну волонтерську допомогу ГО, Пастор зайняв специфічну нішу, як видання посібників для військових... Є люди, які зайнялись харчовою нішею – на фронті їжа не остання справа тому, що армія поки не добудована за стандартами НАТО. Скажіть, в якій країні Альянсу забезпеченням армії займаються волонтери?


Віктор, Біла Церква:


- Ми допомагаємо нашій армії чим можемо з початку війни - з 2014 року. І м'ясом свіжим, і тушонкою, це переважно було в 2015-2016 роках. В цій фазі практично тушонка. Зараз допомога йде в складі ГО "Наш Рух ".
Але фіксація допомоги майже не робиться, бо не встигаємо. От недавно з хлопцями бусік та пару машин перегнали на фронт та відремонтували автівки. Пару тепловізорів для ЗСУ зконтрабасили через кордон... А, тут ще генератори для сімей військових доставили та встановили, щоб могли користуватись. Дико звучить – контрабанда, але це реалії нашого життя.

Євген (Пастор):

- Я – ІТшник. А ця сфера має широкий спектр, куди входить програмування, адміністрування, і навіть навчання.
Починав програмувати в далекому 1995-у, адміністрував великі системи, навчав людей користуватись моїми ж програмами...

Коли мені запропонували зайнятись друком підручників для ЗСУ, приєднався не замислюючись. Адже, навчений воїн проживе довше, вб'є більше ворогів, і тим самим наблизить нашу Перемогу!

Наразі, ми друкуємо наступні книжки для військових:
* Знищення російських танків, де описуємо всі вразливості для всіх засобів ураження;
* Довідник по мінам, де описано всі можливі вибухові пристрої, і як їх ідентифікувати;
* Довідник по набоям, в якому описані патрони від 8 мм до 14.5 мм, що використовуються в російсько-українській війні.

Довідники складено ветеранами війн, які мають величезний бойовий досвід. Ну, а я друкую їхні спомини, і розповсюджую.
Ось посилання на Бібліотеку підручників для ЗСУ: https://nvkarta.com/project/library/pastor-book



У вільний від друку і розповсюдження підручників час вожу різні ніштяки для ЗСУ: наприклад, особисто доставив 2 човни в Херсон, а також повний бус спорядження в Ізюм і Слов'янськ.
До слова, нехай твої читачі куплять у нас трофейні шасі підорської СУшки, яку минулого року збили над Житомирщиною. Всі кошти підуть на ніштяки для ЗСУ!

- Дивно, такі важливі підручники друкує не держава чи Міноборони, а волонтери…Чому так сталося?

- Ех… хіба не знаєш при якій владі доводиться нам жити і воювати?

- Бачу і знаю. На жаль, багато наших співвітчизників цього поки не розуміють…

С.П. – Повір, зараз з волонтерством стільки роботи, що нема часу замічати – хто і чим конкретно зараз займається. Хто допомагає розвантажувати, хто збирає кошти, а потрібно ще визначити, що конкретно потрібно хлопцям на фронті, де це знайти і, за можливістю, за меншою ціною.
Тому зараз загальмована робота з нашим сайтом, ми навіть майже перестали маркувати логотипом "Нашого Руху " наші вантажі на фронт, бо не вистачає часу. Ми ж не казенні, записні волонтери, а з народу.


Командир 2 інтернаціонального батальйону Санта


Легендарний генерал Сумрак



- Нам багато допомагають західні союзники, країни НАТО, армія має і власні ресурси, які накопичились за минулої влади. Як так вийшло, що відроджувана за стандартами Альянсу армія тепер стоїть з протягнутою рукою?

З.Г. – Багато хто на Печерських пагорбах не зацікавлений в НАТОвських стандартах. А це не лише військова форма чи калібри зброї, а, передусім, прозорість закупівель для ЗСУ, відсутність корупції та мародерства. А ось цим поступитися влада не хоче!

Проте ми асфальтуємо дороги, знімаємо серіальчики від влади за бюджетні кошти... На жаль, корупція в державі при "квартальному " режимі стала домінуючою ознакою "слуг народу" і армія не виняток... Волонтерству, передовсім, заважає діюча влада і розкрадання нею ж гуманітарної допомоги...

- Чи не здається вам, як би м’якше сказати, незадовільною робота Міноборони? Мене особисто обурюють постійні скандали з закупівлями для ЗСУ яєць по 17 грн. за одиницю, яблук 53 грн/кг, випаруваних 9 млрд. на фірми прокладки… Під час війни такі випадки прирівнюються до мародерства. Цікава Ваша думка стосовно корупційних схем у воєнному відомстві?

С.П. - Бажання нажитися на бюджетних закупівлях є при будь-якій владі. Це ж так легко, накинув 1 гривню і на кількості можна купити квартиру.

Але, по-перше, зараз війна і воєнний стан, по-друге, там не накидають гривню, а множать в рази, і найголовніше, немає жодної реакції на викриття фактів таких злочинів. Ніби всі в долі, і нормально поширюються відмазки на рівні школяра початкових класів. Страшно, скільки грошей йде наліво.

В той самий час, ми збираємо суми на дуже коштовні речі, наприклад дрон Мавік 3, понад 110 000 грн., середній тепловізор 60 000 грн., щойно придбали приціл снайперу за 124 000 грн. Я вже не кажу за транспорт, там ціни за вживані авто в рази більші.
Ми добре розуміємо, що міністра Умєрова призначали ті самі люди, що призначали Резнікова. Головне, що то зло у вигляді яєць по 17грн. та інш. лишилося не покараним, і виконавцям в подальшому немає чого боятися.

З.Г. - Зеленський заявляв, що залишить посаду, коли у нього знайдуться свої «свинарчуки». Незважаючи на постійні корупційні скандали в МО із закупівлями, трухіними і трубіциними - Зеленський і досі залишається на посаді.

На жаль, в Україні не працює інститут репутації, і люди які обгадились зі своїми обіцянками, сто разів попались на відвертій брехні, обкрадали і обкрадають Україну, показово воюють з патріотами і нічого суттєвого не роблять для держави, можуть обиратись мудрим наротом.

А він бреше і бреше, разом з Будановим, Резніковим і іншими єрмаками, арахаміями, накидають бруд на союзників і зомбують "мудрий наріт " мараХфоном, щоб поржати...

Рєзніков поїде послом у Великобританію, як Таран у Словенію... Це такий єрмакостандарт у ЗЕвлади: крадіїв і бездарів нагороджувати хлібними посадами.

Відставка Резнікова і призначення Умєрова нічого не змінить, якщо у Міноборони і далі закупками буде керувати людина Єрмака - заступник міністра оборони Денис Шарапов, який очолює ДП "Агенція оборонних закупівель".

На початку червня 2023 р. Кабмін надав ДП "Агенція оборонних закупівель" можливість розпоряджатися всіма коштами Міноборони, передбаченими для закупівель зброї та військової техніки.

Щодо Резнікова мало б бути проведене антикорупційне розслідування за багатьма кейсами, навіть якщо він виконував роль ширми для інших корупціонерів.

- Що, на Ваш погляд, заважає волонтерству на законодавчому рівні зараз і в минулі місяці масштабної війни?

С.П. – Працюємо і виконуємо запити захисників України за донати пересічних громадян і не тільки України. Найбільша частина благодійних внесків в межах 100-500 грн., але є і від 5 грн. Наша агітація і прохання про допомогу поширюються в соцмережах, найбільше в твіттері. Ми не можемо агітувати на екранах телебачення, замовляти бігборди, чи оплачувати створення реклами і трансляцію на радіо. Це все недоцільно робити з грошей на конкретну потребу.

Але, є досить сильні, в інформаційному плані, оголошення про збори, з широкоохоплюючою рекламою, і, що дивно, за дорученням, нібито силових структур, чи особисто міністра, і такі заклики роблять суттєві відтоки коштів від звичайних волонтерів.

Друге, що заважає волонтерству і спонукало багатьох відмовитися від такого напрямку роботи, це погрози оподаткування волонтерських коштів. Про це можна багато говорити, але кошти до волонтера потрапляють від фізичної особи, яка всі податки і збори вже сплатила зі своєї зарплати. Тут вже немає що " общипувати ".
Кажуть, що ніби депутати пробивають якісь законопроект про " амністію волонтерам " в цьому питанні, побачимо.

І третє, на мою думку, що заважає волонтерству, це псевдоволонтерство, - збори коштів на конкретні описані потреби і використання тих коштів не за оголошеним напрямком. Тут втрачається довіра до руху волонтерів.

З.Г. - Волонтерству найбільше заважає ненаситне бажання ЗЕвлади красти не лише з бюджету, гуманітарку, але й з волонтерки через своїх притулених чмутів і сордів...



- В чому зараз найбільше потребує Наш Рух? Що потрібно для фронту, і за якими реквізитами людям можна надсилати кошти?


З.Г. - Наш Рух найбільше потребує інформаційної підтримки, а щодо потреб Армії, вони щоденні і різні, достатньо глянути на сторінку Сергія Ряднини (не той Притула) в твітері...
Реквізити для допомоги:
ГО «Об’єднання «Наш Рух» ЄДРПОУ 44410853
IBAN UA223052990000026000041026831
ГО «Об’єднання «Наш Рух» ЄДРПОУ 44410853 ,
призначення платежу «Добровільний внесок на статутну діяльність».


С.П. – То потреби не нашої організації, то потреби наших захисників.
Найбільша і найперша потреба, це транспорт. Потрібно багато повнопривідних позашляховиків у хорошому і відмінному стані.

Другим я би назвав ремонти автомобільної техніки. Багато завезено з Європи, то "іномарки", штатних запчастин централізовано не може бути. Це великі кошти і не завжди можна оплатити фіскальними чеками. Ремонтні підрозділи працюють цілодобово, їх ресурсу не вистачає, робимо ремонти на СТО, там черги і ціни.

Ще з потреб армії... Ми весело дивимося на влучання наших дронів у ворога, але реально треба визнати, що у того ворога дронів значно більше від нашого.
Тому потрібні дрони, оператори, специфічні "саморобні " БК до них.
Також засоби спостереження і виявлення противника, оптика і тепловізори.
Про медичне забезпечення багато останнім часом сказано, думаю, всі в курсі.
І підготовка до зими.
Реквізити для допомоги тут http://nruh.org/
а також на PayPal SergLvivUA@gmail.com

- Дякую за спілкування, друзі! Вам бажаю наснаги, витримки та більше донатів, а нашим бійцям на фронті – Божої ласки та Перемоги! Слава Україні!

- Героям слава! Зараз триває війна української нації із глобальним, московським злом. Україна переможе, обов’язково, в цьому не сумніваються ані волонтери, ані українські захисники та захисниці.

З активістами Об’єднання "Наш Рух" спілкувався Олег Леусенко

Немає коментарів:

Дописати коментар

Скликати Радбез ООН Зеленському заборонив кремль

  рф атакувала Одесу ракетами: є постраждалі. Будуть російські бомбардування і ще раз, і ще, і не лише Одеси, а і Херсону etc, як вночі Харк...